Sanja Blažka Tanja_Rota Vicentina
| |

Camino: darilo, ki obuje

Camino: darilo, ki obuje

Za blog Darilo, ki sezuje
 
Bila je domneva, nikakor pa ne prepričanost. Da je camino, ki ga hodimo v ednini, ena lepa reč.
 
O dobrobiti same hoje po caminu, daleč od ponorelega sveta, je bilo prelitega že mnogo črnila, tudi mojega. Deset odprav v zadnjih petih letih se mi ni zgodilo iz dolgočasja, pač pa je navdušenje nad prejšnjo vsakič znova rodilo novo pot. 
S “caminitisom” sva se najprej okužili s hčerko Sanjo, ki je prve romarske čevlje obula pri enajstih letih. Njene besede iz tistega časa so posrečene: “Camino je nekaj tako čudnega, da se z besedami sploh ne da opisati. Ampak je najboljše čudno, ki sem ga kadarkoli doživela.” Skupaj s prijateljico in njeno hčerko sva prehodili prvih deset dni Camina del Norte in potem vsako leto dodali deset novih na tej imenitni zemlji ob Atlantiku. Čudnost je postala čudovitost in nato čudežnost – z vsako odpravo je mogočen fenomen pridobil nove razsežnosti. Mojega otroka mi je predstavil v povsem novi luči: kot samostojnega, sočutnega, vzdržljivega, opremljenega za reševanje težav in odprtega za lepote stvarstva. Lastnostim, ki jih v domačem “zavijanju v vato” nisem mogla zagledati, je svobodna razpuščenost camina razprla krila.
 
Vrstile so se odprave v različnih zasedbah po Caminu del Norte, Caminu Portugués, Caminu Primitivo, Roti Vicentini, slovenskih Jakobovih poteh. Največkrat v družbi Sanje in njene vrstnice Mariše, nekajkrat v dvojini s prijateljico, dve odpravi sta bili petčlanski. Po slovenskih poteh se nam je pridružila še Sanjina psička Luna, avstralska ovčarka, ki je prinesla dodatne izzive in težje nahrbtnike, a tudi iskrice veselja. Vse od naštetega je bogato obdarilo vse romarske duše, upam si trditi, da tudi pasje. 

Učinki camina na naša življenja

so postajali vedno bolj očitni, celice pa tako prepojene z romarskimi blagoslovi, da ni bilo druge, kot da to gotovost delim naprej. Potopisi že med hojo doživljajo premiero na mojem Facebook profilu https://www.facebook.com/eva.remskar. Dopolnjeni s tematskimi teoretičnimi uvodi pa zagledajo luč sveta tudi v kvadratnih knjigicah zbirke Camino in jaz: 

  • SAMO POJDI: camino za vsakogar, 14×14 cm, 140 strani, 14€
  • ČAKAJO NATE: camino – tovarna uvidov, 14×14 cm, 140 strani, 14€
  • GREMO SKUPAJ: camino – raj za otroke, 14×14 cm, 200 strani, 20€
  • TAČKE ROMAJO: na camino s štirinožcem, 14×14 cm, 140 strani, 14€

Pisani paleti različnih romarskih izkušenj se je tako v v februarju 2022 pridružilo še prvo vandranje v ednini. Koraki so me nesli po poteh Camino del Estrecho in Via Augusta – od Gibraltarja do andaluzijske prestolnice Sevilje. Domnevo, da je solo romanje “tisto pravo”, je bilo treba preveriti z lastno izkušnjo. Zanjo je bilo – priznam – potrebno zbrati nekaj več poguma kot za prejšnje pustolovščine. A domneva je postala prepričanje in danes lahko z gotovostjo trdim: je vredno! Doživeti sebe v stanju, ko nič in nihče ne pritiska nate. Zajemati dneve po svoje, v skladu z lastnimi vrednotami brez balasta. Zaplavati s tokom Življenja z veliko začetnico. 

Podrobnosti moje doživljajske resničnosti so na voljo na Facebooku, v nastajanju je nova knjiga. Štirje tedni Andaluzije so prinesli številne pričakovane blagoslove, postregli pa tudi z vprašanjem, ki me je presenetilo: kako sploh lahko preživimo brez takšnih supersvobodnih dni?!
 
Camino je darilo, ki najprej obuje, med hojo in po njej pa s svojimi učinki neštetokrat – sezuje. Osvobaja dneve, ustvarja pustolovščine, povezuje, razrešuje, prinaša odgovore, uvide, hrani duše. Ustvarja pogoje za to, da končno zaslišimo svoj glas in se zavrtimo s stvarstvom v radosten ples.
 
Camino pa si lasti še eno značilost: najbolje se obnese kot darilo samemu sebi. Obstaja sila, največkrat poimenovana klic camina. Če te je poiskala, zagotovo hrani darila zate. Sprejmi jih.
 
Če ima tvoj camino že konkretne okvirje v času in prostoru, mi pošlji sličico letalske karte ali drugega znamenja o nameri. Pripiši svoj naslov ter podatke, na kateri camino greš in kdaj. Podarila ti bom mali pripomoček, ki bo poskrbel, da boš na poti imel res “proste roke”. Naj bo to moj mali doprinos tvojemu pogumu, pospešek tvoji odločitvi in trepljaj po rami: tú puedes todo, zmoreš vse. Ker bo tvoj camino osrečil tudi mene.
 
Če te kliče, a je poguma še premalo, me poišči ali si priskrbi moje knjigice: [email protected], tel 041 874 694. Veliko informacij že zdaj hranita moj Facebook profil www.facebook.com/eva.remskar  in Facebook skupina Camino bejbe in fantini www.facebook.com/groups/418477471962396
 
Podala sem namreč roko veliki “rumeni misiji”, da opogumim, navdihnem, opremim z informacijami ali pospremim na camino 1000 oseb. Če so se te moje poti in besede že dotaknile, mi prosim pošlji sporočilo “1000xCAMINO”. Dodala te bom na seznam in vedela, da sistem deluje. Hvala že vnaprej!
 
Še nekaj besed o meni: ko romarske čevlje sezujem, sem oblikovalka. Na zaslonih mojih naprav nastajajo zasnove celostnih grafičnih podob, tiskovin, voščil in daril, oblikujejo se spletne strani in identitete prostorov. Starejši projekti so na ogled na www.evaremskar.com, novejši na Facebookovi poslovni strani mojih Sijajnih dizajnov.
 
Za vse informacije v zvezi s caminom ter z grafičnim, spletnim in prostorskim oblikovanjem sem z veseljem na voljo!
Eva_Via Augusta

Similar Posts