moja najljubsa beseda je afneguncat
| |

Afne guncam

Afne guncat

je star izraz, ki ga babe ponovno oživljamo v dobro vesoljnega življa.

Se še znate poafnat? Se poveselit tudi ko je vse videti tako neskončno komplicirano in težko?

Po starih izročilih so to znale narediti babe, čarovnice, čarodejke, čarobnice, zdravilke, svetlobnice, mame, babice, tete, torej Ženske. In duh naših prednic se znova prebuja in nas enostavno vabi, da gremo spet afne guncat.

Kam pa?

Tara in Triptih

Kolekcijo je navdihnila Tara, ki navdihuje slovenske po svetu in doma. Tržičanka, ki živi posebno življenje v Avstraliji, inštruktorica joge, prizemljena baba, ki trosi svojo pozitivnost tam, kjer semena najbolje klijejo – pri Slovenkah.

Tarin govor o Dar-jah si lahko ogledate tukaj.

Če si tudi ti čarobnica in bi se družila s svojimi sestrami, se z njimi afnala in so-ustvarjala, poišli Taro in njeno FB skupino Triptih.

triptih

Definicije, da vemo, o čem govorimo

Afna = opica, sproščeno bitje, ki se oprijema življenja ravno toliko, da ne poleti predaleč. Poskakuje, odskakuje, visi, se premetava … Opreza za slastnimi zalogaji življenja in pomeljivo pogleda, ko jo ima kdo za norca. Ve več, kot se zdi. Srečala je že Bit, večrat jo sreča in sta si na Ti.

Guncanje = (1) zibanje v varni zibki, početje, ki nas hkrati uspava v občutku, da smo ljubljeni in varni ter skozi počitek in sanje daje nov zagon za ustvarjanje in življenje. (2)  guganje, pozibavanje na varni gugalnici, pri kateri sprva s pomočjo drugih ljudi, potem pa tudi sami, preskušamo, kako visoko lahko gremo. Guganje je enakomerno, gre toliko nazaj kot gre naprej. Ko je v polnem razmahu, traja in ga je težko na hitro ustaviti. Poznamo pa relativne meje – bolj kot toliko visoko ne bo šlo. Manj kot toliko energije pa ne gre vložiti, da se kaj zgodi (če ne migaš, obstaneš na mestu). Guganje na gugalnici nam daje relativno svobodo in relativno varnost. Idealen rekvizit za raziskovanje, kakšna stopnja guncanja (in afnanja) nam tisti hip, ko se nam guncanje dogaja, paše (ustreza). 

Afne se guncajo na najbolj adrenalinski način – obesijo se na vejo in se vihtijo okoli nje. Primejo se za vitico in skupaj z njo poletijo. Vedno ostajajo v stiku z nečim, kar se drži tal, da jih ne odnese predaleč gor v nebesa. In se prepuščajo vetru in navidezni slučajnosti, da jih ponese, kamor jih hoče.

Guncanje afen je slučajno samo na videz – vsak gib, vsak nihaj je usklajen z notranjim občutkom. Tega afne še znajo prepoznati … Pravzaprav se s prepoznavanjem ne ukvarjajo in ga ne analizirajo – samo živijo po občutku, iz trenutka v trenutek.

Človek mora biti afna na trenutke. In se predati guncanju, da za hip odklopi um in gre v srce.

Srce je naš cilj.

Najlažje ga dosežemo z guncanjem afen. Na kakšen način to dosežeš ti, je odvisno od tvojih izkušenj, vedenja, zavedanja, želja, pričakovanj in predvsem sposobnosti prepuščanja svojim občutkom (vzgibom srca). Smej se, tudi če ni smešno. Jokaj glasno in ne skrivaj solz. Pokimaj mimoidočim in se jim nasmehni. Pomežikni tistim, ki te čukavo gledajo.

Potegni sebe in druge iz 3D sranja. 

Od 3D me zvija po črevesju.

Astral mi gre na jetra.

Pri srcu pa se mi smeji, ko odkrivam božje v sebi in guncam afne do onemoglosti.

Temu se pravi po kmečko “iti v svetlobo” – sami sebi dovoliti izživeti občutek, da je življenje igra. In vsaj kdaj pa kdaj malo poguncati svojo afno, četudi skrivaj.

Afnegunc je za otroke!

Pa saj pravimo, da je smisel življenja oživljanje otroka v sebi.

Katere odrasle imajo otroci najraje? Ja, tiste, ki znajo z njimi afne guncat. Mogoče so bolj priljubljeni samo še tisti, ki afne guncajo tudi spontano, ko niti ne vedo, da jih otroci gledajo.

Nekateri postanejo pametni in gredo v afnanju predaleč – postanejo sarkastični. Znaš prepoznati razliko med afneguncom in sarkazmom?

Afnegunc ne boli nikogar. Sarkazem boli vse navzoče. 

Afnegunc zvabi nasmehe in vabi druge k sodelovanju.

Sarkazem zvabi zavijanje oči in v drugih prebuja razmišljanje – pa menda ja nisem tudi jaz tak …

Če je afnegunc za otroke in sarkazem za odrasle, se raje nagibam k temu, da sem otročja 🙂 

Majice iz sveta guncanja afen so na voljo v Garderobi.

Deli z mano svoje izkušnje.

Kako pa ti afne guncaš? Piši mi v komentar.

In privošči si majico z afnavim napisom – spodbudi še druge, da začnejo afneguncat. Četudi skrivaj 🙂

Similar Posts